Vakantietijd. Veel mensen vertrekken naar het buitenland en het is heel handig als je in het land waar je dan verblijft, de taal enigszins beheerst. Graag was ik in het bezit geweest van een talenknobbel. Maar helaas. Vroeger op school was ik wel goed in economie en wiskunde, maar de buitenlandse talen waren mijn zwakke kant. Bovendien was ik een erg luie leerling. Engels spreek ik best redelijk, Duits al stukken minder maar ach, daar kan ik nog wel wat van maken en Frans heb ik ooit twee jaar gehad en beheers ik erg slecht.

Ooit plukte ik druiven in Frankrijk. Dat is erg zwaar werk. Ik kreeg last van mijn benen en moest daarmee naar het ziekenhuis. “J’ai la pain dans mon bain” zei ik in een poging om te vertellen dat ik pijn in mijn benen had. Later snapte ik waarom men zo raar keek. Ze verstonden zoiets als “ik heb een haas in mijn bad”. Een probleem dat ze niet een twee drie herkenden. Ik werd nog net niet naar de psychiatrische afdeling verwezen.

Vele jaren later deed ik wel vaker pogingen om me in Frankrijk verstaanbaar te maken. Maar ik ben definitief ontmoedigd geraakt nadat een verkoopster me echt radeloos aankeek toen ik bij een kassa over iets wat ik gekocht had zei “c’est une présent” – wat zoveel betekent als ” het is een heden”. Ik bedoelde te vertellen dat het een cadeautje was. Hopeloos. En mijn lief maar lachen. Hij heeft zes jaar Frans gehad en leest het goed, maar liet mij altijd het woord doen. Daar ben ik mee gestopt. Voortaan probeer ik het in het Engels in Frankrijk.

Je zult toch maar Nederlands moeten leren terwijl Turks, Berbers, Chinees of Arabisch je moedertaal is. Taalpunten De Bilt is een samenwerking tussen MENS De Bilt, de Bibliotheek en Steunpunt Vluchtelingen. Het taalpunt helpt mensen bij het zoeken van professionele taalles en regelt zelf begeleiding van taal leren door vrijwilligers. Soms is die begeleiding één op één en soms in groepen. Iedere dinsdag en donderdag zijn er groepslessen in servicecentrum De Bilt. Op donderdagochtend is mijn eigen werkkamer bezet met een groepje mensen uit China, die een verwoede poging doen om onze taal te leren. Knap hoor.

Ook nu, midden in de zomer, krijgt een groep mensen een spoedcursus. Vier weken lang vier dagdelen per week krijgen ze les. Wilt u mensen begeleiden bij het leren van de Nederlandse taal? Meld u dan aan.

 

Gepubliceerd in de Biltsche Courant van 8 augustus 2018